BY JORSSEN AND METROPOOL LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD.*

Vermogen

Het vermogen van een auto kan enorm verschillend zijn van auto tot auto. Wanneer een auto over een hoger aantal kilowatturen beschikt, zal de auto meer power hebben en bijgevolg sneller rijden bij het optrekken.

Een motor wordt specifiek ontwikkeld voor een bepaald voertuig. Hierbij wordt er rekening gehouden met de verschillende types. Zo kunnen ingenieurs kiezen voor een motor die stil en minder sportief moet aanvoelen. Deze motor zal meer koppel hebben maar automatisch dus ook minder hoge toerentallen kunnen behalen. Bij sportievere wagens worden vaak motoren gekozen die hogere toerentallen aankunnen. Die zullen dan voor hetzelfde vermogen minder koppel hebben.

Met andere woorden, het vermogen van een auto is afhankelijk van het koppel en het toerental.

Koppel wordt uitgedrukt in Nm. Dit zijn Newtonmeters. Het vermogen wordt voornamelijk uitgedrukt in kW’s. Hoe meer vermogen een auto heeft, hoe hoger het aantal kilowatturen. Er kan bovendien gemakkelijk omgerekend worden van kW’s  naar pk’s, 1 kW staat gelijk aan 1,36 pk. Wanneer een auto een vermogen heeft van 80 KW, zal de auto dus een 109 pk hebben.