BY JORSSEN AND METROPOOL LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD.*

Schokdemper

De schokdempers van je wagen zorgen ervoor dat de wielen van je auto tegen de grond blijven bij drempels. Het veersysteem verzekert het contact tussen de wielen en banden van je wagen en het wegdek, waardoor je auto niet te veel gaat veren bij oneffenheden op een weg. 

Bij de meeste wagens zitten de schokdempers achter de wielen. Deze bestaan uit een cilinder met vloeistof. Via kleine klepjes in die cilinder kan de vloeistof erin en eruit lopen. Verder zit er in de cilinder ook een zuiger die op en neer beweegt. De vloeistof zorgt voor weerstand in de schokdemper waardoor bewegingen veroorzaakt door oneffenheden op het wegdek, gedempt worden. 

Schokdempers kunnen verslijten door veel te rijden, en dit kan natuurlijk gevaarlijk zijn. Door het constante op en neer gaan van de zuiger kan de werking langzaam achteruit gaan zonder dat je het merkt. Zo kunnen versleten schokdempers je auto minder stabiel maken, de remafstand en het gevaar op aquaplaning laten toe nemen, en bovendien wordt je auto gevoeliger voor zijwind en turbulentie veroorzaakt door vrachtwagens. Schokdempers kunnen ook gaan lekken door stil te staan. Doorgaans zijn het oneffenheden in de weg die de efficiëntie van de schokdempers doen afnemen.