BY JORSSEN AND METROPOOL LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD.*

Proefrit

Een proefrit is een rit om een nieuw voertuig te testen en uit te proberen. Om zoveel mogelijk informatie te halen uit een proefrit dien je rekening te houden met deze 5 elementen. 

  1. Passagier met autokennis

Nodig een persoon uit met autokennis om mee te rijden tijdens de proefrit. Een kennis uit een garage of een automonteur is ideaal. Deze persoon ziet en hoort onmiddellijk bepaalde zaken die jou misschien niet eens opvallen. Op deze manier kan je eventuele gebreken te weten komen voor je de auto koopt.

  1. Plan je proefrit

Zorg er voor dat je de verschillende soorten wegen en snelheden in kaart brengt. Zo merk je direct hoe de auto in elke situatie reageert wanneer je op de autosnelweg rijdt of op een kasseiweg. Het is belangrijk dat er niets rammelt. Plan je proefrit het liefst op een dag dat het niet regent zodat je niet snel afgeleid bent. Hou ook rekening met het moment van de dag waarop je een proefrit maakt. Zo vermijd je best de drukke ochtend- en avondspits. Wanneer je in het licht rijdt dan vallen eventuele defecten ook veel meer op dan wanneer je in het donker rijdt.

  1. Eerste inspectie

Wanneer de auto nog stilstaat vraag je best zoveel mogelijk aan de verkoper en laat je hem vanalles demonstreren. Bedien daarna zelf ook al eens de knoppen en de hendels. Let er zeker op dat alles werkt zoals het zou moeten. Bekijk de verlichting goed, remlichten, richtingaanwijzers en lampjes in de auto. Start nadien ook zelf de auto op een koude motor. De defecten die je vindt schrijf je zo snel mogelijk op of je trekt er een foto van. Op deze manier kan je later ook niet verantwoordelijk worden gehouden voor problemen die er al waren.

  1. Tijdens het rijden

Maak voor de proefrit een checklist met de belangrijkste punten waaraan de auto volgens jullie moet voldoen. De passagier kan de checklist dan tijdens de rit afvinken. Neem je tijd voor de proefrit want een gemiddelde proefrit duurt 30 min. Overleg de tijdsduur met de verkoper. Wanneer de verkoper aandringt op een korte rit dan zou er wel eens een probleem met de auto kunnen zijn.

  1. Documentatie verzamelen

Kijk zeker na of de auto beschikt over alle vereiste documenten. Vraag zoveel mogelijk aan de verkoper over de laatste reparatie, het groot onderhoud, enz. Een goede verkoper zal je met plezier van alle documentatie voorzien.

Wanneer alles goed verloopt en je overtuigt bent van je nieuwe wagen, kan je er van genieten!