BY JORSSEN AND METROPOOL LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD.*

Kilometerstand

De kilometerstand kan je aflezen op de boordcomputer en geeft de afstand aan dat het voertuig heeft gereden vanaf ingebruikname. De kilometerstand is een belangrijke factor voor de waardebepaling van je wagen. Uiteraard speelt de leeftijd ook een grote rol. Een wagen die op korte tijd veel kilometers heeft gereden, is sneller onderhevig aan slijtage. Anderzijds speelt het onderhoud hierbij ook een grote rol. Bij een auto die veel kilometers doet, worden grotere onderdelen vaak sneller vervangen dan bij een auto die minder kilometers doet.

Het bepalen van de maximale kilometerstand is moeilijk aangezien meerdere factoren een rol spelen, zoals het merk en het uitgevoerde onderhoud. Algemeen kunnen we ervan uitgaan dat een benzinemotor gemiddeld 250 000 kilometers meegaat en dit kan nog meer zijn wanneer de auto goed werd onderhouden. Bij dieselmotoren ligt dit aantal een flink stuk hoger en kunnen zij zeker 350 000 kilometers aantikken op de kilometerstand.

Als je weinig kilometers doet op jaarbasis, kan je bovendien ook groot voordeel doen met een kilometerverzekering. Dit betekent dat de hoogte van je premie afhangt van het aantal gereden kilometers. Bij het afsluiten van de verzekering, vul je je kilometerstand in.  Hetzelfde doe je een jaar later voor de jaarlijkse vervaldatum.

Heb je minder kilometers gedaan, wordt het verschil terugbetaald. Heb je meer kilometers gedaan, moet je uiteraard bijbetalen. Dus even opletten wanneer je een contract afsluit of er factoren zijn die in het komende jaar gaan wijzigen waardoor je meer of minder kilometers gaat rijden zoals een verhuis of het verkrijgen van een firmawagen.