BY JORSSEN AND METROPOOL LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD.*

Elektrische wagens

Een elektrische wagen of electric vehicule (EV) wordt steeds populairder. Ondertussen zijn er al heel wat merken die een elektrische auto op de markt hebben gebracht. Zo is de meeste bekende Tesla, niet meer de enige verkrijgbare elektrische wagen in Belgiƫ.

Elektrische wagens hebben nog steeds een prijzige connotatie, al zien we doorheen de jaren dat de prijzen al sterk aan het dalen zijn voor de elektrische wagens. Elektrische wagens zijn voorzien van lithium-ion batterijen, die afhankelijk van het ontwerp en gebruikspatroon verschillen qua levensduur. De batterijen van elektrische wagens worden best voorzien van een actief koelsysteem. Hierdoor zal de temperatuur van de batterij constant gehouden worden om een optimale levensduur van de batterij te garanderen. De meeste modellen bezitten deze techniek, maar niet allemaal. Zeker een aandachtspunt dus als je een elektrische wagen wilt kopen.

Daarnaast worden batterijen van elektrische wagens nog als opslagbuffer gebruikt, na hun functie in de wagen. Pas na de tweede fase kan de batterij gerecycleerd worden. Zo worden de grondstoffen uit de batterij gehaald en hergebruikt.

Bovendien zijn de elektrische wagens volledig vrijgesteld van de verkeersbelastingen, enkel in Vlaanderen. Ondertussen wordt er een verschuiving waargenomen in verkoop van plug-in hybride wagens naar volledig elektrische wagens.