BY JORSSEN AND METROPOOL LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD.*

BIV Berekenen

BIV of Belasting op inverkeerstelling, heeft als bijnaam wel eens ‘inschrijvingstaks’. De BIV of inschrijvingstaks is een belasting die je moet betalen als je een nieuwe of tweedehandswagen koopt. Je betaalt deze belasting eenmalig, voor de eerste keer dat je je wagen gebruikt. 

Niet alleen personenwagens maar ook minibussen, boten, motorfietsen en vliegtuigen die ingeschreven zijn in België betalen deze inschrijvingstaks. 

De prijs die je moet betalen is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst zullen de milieukenmerken van het voertuig invloed hebben op het bedrag. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de leeftijd van het voertuig. Deze twee factoren worden in overweging genomen voor het uiteindelijk bedrag van de BIV. Je kan altijd zelf de BIV van jouw voertuig berekenen via de online simulator van de Vlaamse Overheid.

Uiteraard zijn er vrijstelling en uitzonderingen op de BIV. Zo krijgen personen met een handicap een vrijstelling op de inschrijvingstaks. Ook wagens die volledig elektrisch of op waterstof rijden krijgen een vrijstelling.