BY JORSSEN AND METROPOOL LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD.*

ONDERHOUD JE AUTO VOOR LANGDURIG RIJPLEZIER!

Als je zo lang mogelijk van je wagen gebruik wilt maken, zorg je er best voor dat deze goed onderhouden blijft. Het is vanzelfsprekend dat bepaalde onderdelen van je auto verslijten. Het is dan ook van cruciaal belang om bepaalde zaken regelmatig te controleren om veiligheid op de baan te garanderen.

Een onderhoud start bij jezelf. Een regelmatige wasbeurt waarbij je de binnenkant en buitenkant van de wagen schoonmaakt is al een goed begin. Voor lange ritten kan je de bandenspanning controleren, olie en andere vloeistofniveaus. Een onderhoud is veel meer dan dat en is een belangrijk onderdeel van het auto rijden.

Wanneer is een professioneel onderhoud dan nodig vraag je je af?

Wel, dit is heel eenvoudig. Een jaarlijks onderhoud is vanzelfsprekend, als je vaak op de baan bent dan doe je dit best na 15.000 kilometer. Dit hangt natuurlijk ook af van het type wagen en de leeftijd. Sommige auto’s geven dit systematisch aan in het dashboard, zo ben je steeds op de hoogte wanneer je een afspraak moet maken.

Maar wat is nu het verschil tussen een klein en groot onderhoud?

Een klein onderhoud is vrij kort en gebeurt zeer snel.

  • Controleren van de remmen, zowel remschijven en remblokken.
  • Verversen en controleren van de olie
  • Controle van het oliepeil en de koelvloeistof
  • Controle van de batterij
  • Vervangen van de oliefilter

Een groot onderhoud gebeurd na 30.000 km. Naast de controles van het klein onderhoud, voeren ze deze zaken ook nog verder uit:

  • Vervanging van de luchtfilter en pollenfilter
  • Controle van de uitlaat
  • Nazicht van de schokdempers en banden
  • Vervangen van de bougies (voor benzinewagens)

Aan de hand van een onderhoudsboekje kunt u technische kenmerken van uw auto terugvinden en hou je goed bij wanneer de onderhoudsbeurten hebben plaatsgevonden. Hou dit boekje het best in uw handschoenenkastje en zorg ervoor dat na elk nazicht, samen met de datum van uitvoering, vermeld en afgestempeld wordt.

Waarom is een onderhoud belangrijk en mag je dit zeker niet uitstellen?

Een auto staat er bekend om dat deze hoge kosten kan opleveren. Besparen op een onderhoud of uitstellen door tijdsgebrek is geen goed idee. Een regelmatig onderhoud is essentieel om je wagen zo lang mogelijk optimaal te benutten. 5 redenen waarom je een onderhoud zeker niet mag uitstellen:

 

1. Je vermijd je autopech. Niemand verheugd zich op het moment dat je auto je in de steek laat. Een preventief onderhoud helpt dit soort situaties te voorkomen.

2. Je komt goedkoper uit aan het einde van de rit. Een jaarlijks onderhoud is een kleine investering en vermindert het risico op grote kosten. Als je bijvoorbeeld je filters niet tijdig vervangt, kunnen andere onderdelen grote schade oplopen.  Of erger nog, door versleten remblokken kan je een ongeluk veroorzaken. De schade die je dan oploopt, kost u in dit geval een pak meer.

3. Je rijcomfort vergroot aangezien je meteen voelt dat je auto na een onderhoud zachter en aangenamer rijdt. Dit komt omdat je olie ververst wordt en filters worden vervangen. De motor draait beter en bezorgt een optimaal rijcomfort.

4. Je rijdt veiliger. Een auto die van alle belangrijke zaken in goede staat voorzien is, verlaagt het risico op ongelukken. Controle van goed werkende lichten, remmen, schokdempers, ruitenwissers en banden zorgt ervoor dat je veilig de baan op kan.

5. Je vermindert het verbruik door o.a. de verversing van olie die ervoor zorgt dat je motor optimaal gesmeerd is. Als deze bevuilt is, zorgt deze ervoor dat de motor niet meer soepel loopt en sneller slijt. Een goed onderhouden motor verbruikt minder en presteert beter. Het verbruik van je wagen kan ook beïnvloed worden door het afstellen van de bandenspanning. Een te lage bandenspanning zorgt voor een groter verbruik van brandstof.