Hoe zorg je ervoor dat jouw auto de winter overleeft? Hieronder vind je de 8 DO’s & DONT’s om jouw auto helemaal winterproof te maken!
Wanneer je je gewone ruitenwisservloeistof niet vervangt door een ruitenwisservloeistof met antivriesmiddel, zal deze vloeistof hoogstwaarschijnlijk vastvriezen. Probeer dit te voorkomen door tijdig je ruitenwisservloeistof aan te passen aan het seizoen. Een goede verdeling is 50% water en 50% ruitenwisservloeistof.
Suggestie: Leg een antivriesdeken op je voorruit en voorkom dat deze gaat aanvriezen. Je beschermt je voorruit, je moet niet in de koude staan krabben en wint er ook nog eens veel tijd mee. Win, win win!
Veel mensen vergeten de bandenspanning van hun wagen te controleren. Wanneer de weersomstandigheden verergeren, is het belangrijk om je de bandenspanning en het profiel goed na te kijken. Zijn jouw banden versleten? Vervang ze op tijd want grip is uiterst belangrijk op gladde wegen.
Voordat je je ruitenwisser wilt gebruiken kan je ze best eerst ontdooien. Als je de ruitenwissers aanzet terwijl ze bevroren zijn, kunnen ze stukgaan. Dubbelcheck meteen of je ruitenwissers aan vervanging toe zijn.
Een oude truc om ervoor te zorgen dat je voorruit niet condenseert langs de binnenkant, is om een sok met vochtabsorberende bolletjes in je auto te leggen. Leg de sok op je dashboard voor een optimaal resultaat. Daarnaast kan je best jouw ramen een grondige poetsbeurt geven, een vuile ruit zal namelijk sneller condenseren dan een propere ruit.
Voorkom dat je zijspiegels bedekt zijn met sneeuw of dat je spiegels aanvriezen door middel van een plastic zak. Trek de zak over je zijspiegels, maak het vast met een elastiekje.
Wanneer je ’s nachts je auto in een garage kan plaatsen, zal je hem sowieso optimaal beschermen tegen de vrieskou. De voorkeur gaat uit naar een gesloten garage, zo kan de vriestemperatuur je auto niet schaden. Zodra de auto niet besneeuwd of bevroren geraakt, bespaar je jezelf ook nog eens heel wat tijd.
Door het slechte weer zal je auto sneller vuil worden dan normaal, denk maar aan het strooizout. Het vuil zorgt ervoor dat je koplampen en achterlichten minder zichtbaar zijn voor je medeweggebruikers, best gevaarlijk dus. Daarnaast kan strooizout ook de verflaag op je wagen beschadigen. Dit kan je voorkomen door een laag wax aan te brengen op plekken waar het zout je auto raakt.
Denk eraan dat de meeste banden garages het enorm druk hebben als de winter voor de deur staat. Maak daarom op tijd een afspraak zodat je zeker goed gewapend bent tijdens de wintermaanden.
Wanneer je je handrem laat aanstaan ontstaat er een grote kans dat de kabels vastvriezen en de handrem vast blijft zitten. Voorkom dit vervelende probleem door je auto in P of in eerste versnelling te zetten. Indien je een elektrische handrem hebt, zullen er zelden vries problemen ontstaan omdat deze op stroom werken.
Ook al denk je dat jouw auto alle weersomstandigheden aankan, probeer toch je rijstijl aan te passen. Enorm veel ongevallen in de winter ontstaan door het onderschatten van de remafstand. Wanneer het wegdek glad is, zal dit het remmen nog vertragen. Vermijdt slippartijen door voldoende afstand te nemen en te anticiperen op de baan.
Als je auto tijdens de wintermaanden enkel korte ritjes maakt, krijgt de batterij geen kans om zich volledig op te laden. De koude temperaturen zorgen er nu eenmaal voor dat de zelfontlading van de batterij sneller zal gaat. Probeer dus tijdig een langere afstand af te leggen zodat de batterij de kans krijgt om zich op te laden. Een ritje op een autosnelweg is hiervoor de ideale manier!
Als jouw ruiten bevroren zijn, is het geen goed idee om heet water op de ruit te gooien. Wanneer je dat wel doet, ontstaat de kans dat de ruit zal barsten waardoor je een nog groter probleem hebt. Wat je echter wel kan doen, is lauw water gebruiken. Daarnaast bestaan er producten die je ruiten binnen enkele seconden ontdooien.
Met goede intenties, zou je krantenpapier willen leggen op de voorruit om ervoor te zorgen dat de voorruit niet bevriest. Dat is weldegelijk een slecht idee. Wanneer je krantenpapier gebruikt, zal dat ongetwijfeld nat worden door sneeuw, regen of vocht in de lucht. Dat zal uiteindelijk leiden tot een bevroren voorruit en bevroren krantenpapier. Een antivriesdeken is een beter alternatief.
Door tijdens het starten je lichten, radio, verwarming, ventilatie, etc. aan te zetten, vraag je meteen veel energie van je batterij. Hierdoor wordt de kans op een platte batterij veel groter. Wanneer je alles aflaat tijdens het opstarten, zal de kans groter zijn dat je de auto meteen kan starten.