BY JORSSEN AND METROPOOL LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD.*

HET BELANG VAN DE BANDENSPANNING EN HOE JE DEZE MOET CONTROLEREN.

De juiste bandenspanning is van groot belang om veilig en comfortabel in je auto te rijden. De bandenspanning zorgt voor een maximale prestatie van een autoband. Een te hoge of te lage bandenspanning heeft grote gevolgen voor de prestaties van je autobanden en kan ook de verkeersveiligheid beïnvloeden. Op deze manier zullen de banden sneller slijten en verbruik je ook meer brandstof. Dit is het geval bij zowel winterbanden, zomerbanden als 4-seizoenenbanden.

De juiste bandenspanning zorgt ervoor dat:

  • de banden minder snel verslijten
  • de wagen goede rij-prestaties heeft en beter reageert op stuurbewegingen
  • er een betere verkeersveiligheid is
  • de brandstofkosten lager zijn
  • je auto een verkorte remafstand heeft
  • je auto minder kans heeft op slippen bij slecht weer
  • de kans op een klapband verminderd
  • er een betere grip is op de weg ook bij onregelmatigheden in het wegdek.

Wat is de juiste bandenspanning?

De bandenspanning verschilt van auto tot auto. Dit komt omdat de ideale bandenspanning afhankelijk is van het totaalgewicht van de auto en de maat van de band. Zo zal de bandenspanning van een BMW duidelijk verschillen met deze van een Mini.

De juiste spanning kan je altijd terugvinden in de handleiding, in het onderhoudsboekje van je wagen of op het vignet in de deur van de bestuurskant.

Wanneer moet ik mijn bandenspanning controleren?

Regelmatig de bandenspanning van je wagen controleren is heel belangrijk. Het is veiliger, beter voor je banden en voor je verbruik. Er wordt aangeraden om 1 keer per maand de bandenspanning te controleren en uiteraard ook wanneer je op vakantie vertrekt. Vergeet zeker de reserveband niet zodat je zeker niet voor verrassingen komt te staan. De banden kan je best controleren als ze koud zijn. Dit wil zeggen dat er niet meer dan 5 kilometer mee mag gereden zijn.

Hoe controleer ik de bandenspanning van mijn wagen?

Met een bandenmeter kan je de bandenspanning controleren. Je kan deze zelf aanschaffen of vinden bij een bandenpomp bij een benzinestation. Let wel op want bij de meeste benzinestations moet je hiervoor betalen

Waar rekening mee houden bij het meten van de bandenspanning?

 • Zorg ervoor dat je weet wat de juiste bandenspanning is voor je auto
 • Meet de spanning wanneer de banden koud zijn
 • De bandenspanning moet per as identiek zijn 
 • De spanning vooraan en achteraan kan wel verschillen
 • Controleer of de ventieldopjes nog in goede staat zijn, anders best direct vervangen
 • Draai de ventieldopjes na het meten er weer stevig terug op
 • Controleer ook de bandenspanning van het reservewiel in de koffer

Mocht je na het controleren niet de juiste bandenspanning hebben, breng je ze uiteraard op de juiste waarde. 

Profieldiepte

Kijk zeker ook de profieldiepte van de banden na. Op je band staan rubber blokjes die onder in de lengtegroeven geplaatst zijn en geven de slijtage indicatoren aan. Wanneer deze rubber blokjes gelijk komen met het rolvlak, moet je band vervangen worden. Versleten banden zijn ook gevaarlijk op de weg, net zoals een foute bandenspanning.

Let op voor onderdruk en overdruk

Onderdruk betekent dat de band te weinig is opgepompt waardoor hij sneller zal verslijten. Dit gebeurt ook bij overdruk, dus wanneer hij te strak is opgepompt. Hierbij heeft enkel het middelste gedeelte van de band contact met de weg. De band is in dat geval minder wegvast en zal hierdoor minder efficiënt remmen. Wanneer een band een te lage of een te hoge spanning heeft, wordt het risico verhoogt op een klapband. Bovendien zal de wagen bij een foute bandenspanning ook meer brandstof verbruiken.

Winterbanden vs zomerbanden

Ook bij winter- en zomerbanden is de juiste bandenspanning belangrijk. Rij nooit met te harde of zachte winterbanden. Bij winterbanden wordt het advies gegeven om de bandenspanning met 0,2 bar te verhogen, gezien de lagere temperaturen in de winter.

Bij zomerbanden is dit niet nodig en is de juiste bandenspanning voldoende.

Zwaar geladen

Wanneer je op vakantie vertrekt met de auto of je auto zwaar belaad, wordt aangeraden om de bandenspanning te verhogen. De correcte bandenspanning bij extra beladen wagen, vind je terug op het vignet in de deur van de bestuurder.

Milieu

Banden met een juiste bandenspanning hebben een betere rolweerstand waardoor de auto minder brandstof verbruikt. Dit betekent dat er minder uitlaatgassen en minder CO2-uitstoot in de lucht komen. Over een heel jaar gezien kan dit 1 tankbeurt schelen en bespaar je ook op de kostprijs van nieuwe banden. Niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee!

Nu je weet wat de juiste bandenspanning is, hoe je ze moet controleren en waar je op moet letten, kan je deze beter te veel nakijken dan te weinig! Alleen op deze manier zorg jij ervoor dat je auto veilig op de weg kan rijden.