BY JORSSEN AND METROPOOL LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD.*

"EEN RIJBEWIJS? IK KAN NOG WEL EVEN ZONDER!" JONGEREN WACHTEN ER STEEDS LANGER MEE. 

Jongeren wachten steeds langer met het behalen van hun rijbewijs. De gemiddelde leeftijd waarop jongeren hun rijbewijs halen is de laatste tijd gestegen. Vroeger waren ze gemiddeld 18 jaar als begonnen aan het behalen van hun rijexamen. Tegenwoordig zijn de meesten tussen de 20 à 22 jaar oud, al durven ze wel eens te wachten tot hun 25. Hoe komt het nu dat jongeren zo lang wachten met het halen van hun rijbewijs? Er zijn enkele reden.

‘Ik kan wel nog even zonder’

De meest voorkomende reden is het feit dat ze geen auto nodig hebben. Ze zien het niet meer als een absolute must. Vooral in de steden komt dit fenomeen voor, daar zijn namelijk genoeg alternatieven. Jongeren gebruiken eerder het openbaar vervoer of de fiets om zich te verplaatsen.

‘Daar heb ik geen geld voor!’

Een andere reden is het feit dat een auto hebben, een arm en een been kost. Je kan ze geen ongelijk geven. De kosten van rijlessen en je rijexamen lopen al snel op. Eenmaal je je rijbewijs hebt, moet je ook nog de auto, de verzekering en de brandstof betalen. Jongeren hebben hier geen geld en ook mama en papa kunnen niet blijven sponsoren. 

Steeds moeilijker 

De verstrengingen van het rijexamen maakt het voor jongeren ook steeds moeilijker om het rijbewijs te halen. Wijzigingen in de wetgeving zoals het verplicht vormingsmoment voor de begeleider en het terugkommoment kunnen een drempel vormen.

Het internet als ‘boosdoener’

Jongeren groeien op in een internettijdperk, wat ook een invloed heeft op het al dan niet behalen van een rijbewijs. Via het internet bestellen ze kleren, communiceren ze met vrienden. Hun redenering: “we moeten ons veel minder verplaatsen, dus waarom al die moeite steken in een rijbewijs.”