BY JORSSEN AND METROPOOL LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD.*

Er brandt een waarschuwingslampje in je dashboard? Ontdek wat je moet doen!

Op ons dashboard vinden we allerlei waarschuwingslampjes. Veel mensen vragen zich pas af wat de lampjes betekenen als ze gaan branden. Maar dit is niet de juiste aanpak. Weet jij wat de waarschuwingslampjes betekenen?

De kleur

Als eerste kunnen we kijken naar de kleur van de waarschuwingslampjes. Zo betekent Blauw dat het grootlicht van de auto aan staat of de koelvloeistof van je motor te koud is en groen dat het systeem naar behoren werkt. De kleur wit geeft een aanwijzing of een aanbeveling. Maar de belangrijkste kleuren zijn natuurlijk rood en oranje. Wanneer het lampje oranje kleurt, moet je zo snel mogelijk je auto laten nakijken. Bij de kleur rood dien je direct actie te ondernemen.

De minst gekende waarschuwingslampjes

Koelvloeistof tekort

Dit betekent dat de motor te heet wordt en je een tekort aan koelvloeistof hebt. Hierbij is het belangrijk om direct je auto aan de kant te zetten en de koelvloeistof bij te vullen om ernstige motorschade te voorkomen.

Stuurbekrachtiging uitgevallen

Wanneer dit lampje verschijnt is er een probleem met de werking van je stuur bekrachtiging of een tekort aan stuurbekrachtigingsolie. Hierdoor zal het sturen van je auto zwaarder aanvoelen. Dit laat je best zo snel mogelijk nakijken bij je garage om het exacte probleem te achterhalen.

Elektronica storing

Dit lampje geeft aan dat er een storing in het elektrisch onderdeel zit waardoor je auto wordt stopgezet of minder bruikbaar. Contacteer hierbij zo snel mogelijk je garage.

Remblokken versleten

Wanneer de remblokken van je auto versleten zijn, gaat dit lampje branden. Het is belangrijk om zo snel mogelijk de remblokken te laten vervangen want met versleten remblokken rijd je veel minder veilig op de baan!

Water in brandstof

Als dit lampje blijft branden of aangaat tijdens het rijden zit er te veel water in de brandstoffilter. Dit kan ook betekenen dat de brandstoffilter aan vervanging toe is. Contacteer hierbij zo snel mogelijk je garage.

Adaptieve koplampen ingeschakeld

Dit lampje betekent dat de adaptieve koplampen zijn ingeschakeld en mee bewegen met de stuurbewegingen.

Snelheidsbegrenzer

Wanneer je de snelheidsbegrenzer inschakelt en niet harder dan een bepaalde snelheid wil rijden, verschijnt dit groene lampje.

Ruitensproeiervloeistof

Het niveau van jouw ruitensproeiervloeistof is te laag. Wanneer je dit bijvult, zal dit waarschuwingslampje automatisch uitgaan.

Lage buitentemperatuur

Is de buitentemperatuur gedaald onder de 4 graden Celcius? Dan zal dit lampje branden.

Koelvloeistof van de motor te koud

Wanneer je de motor van de auto start, is de motor nog koud en gaat vaak dit lampje branden. Dit geeft aan dat de koelvloeistof van je motor nog te koud is. Wanneer de auto warm is, gaat dit lampje automatisch uit.

Mag ik doorrijden als er een waarschuwingslampje brandt?

Dit wordt niet aangeraden omdat de lampjes en controlesystemen ons waarschuwen. Wanneer de waarschuwingslampjes branden, geeft de auto aan dat er een probleem is en actie vereist wordt. Vaak denken mensen dat het wel meevalt en rijdt men zolang mogelijk verder om kosten te besparen. Dit is nooit het geval. Op deze manier gaat er juist meer stuk en zullen de kosten hoger zullen oplopen. Laat je auto altijd controleren wanneer er een lampje blijft branden!

Uiteraard heeft niet elke auto alle waarschuwingslampjes. Kom je toch een waarschuwingslampje tegen waarvan je de betekenis niet kent? In het instructieboekje van je auto vind je ze allemaal terug.