BY JORSSEN AND METROPOOL LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD.*

ALLES OMTRENT DE LAGE-EMISSIEZONE.

Alle informatie over de lage-emissiezone gebundeld. Kom te weten waar er een lage-emissiezone geld.

Om de euronorm te bepalen van jouw auto, zijn er twee belangrijke onderverdelingen waar je rekening mee moet houden. Enerzijds is het belangrijk om te weten of je met een vrachtwagen of met een personenwagen rijdt (categoriebepaling). Anderzijds vormt de euronorm van jouw wagen het tweede belangrijke criterium om te bepalen of je al dan niet in de lage-emissiezone mag rijden.

Voor personenwagens wordt er nog een onderverdeling gemaakt tussen wagens die rijden op benzine of auto’s die worden gedreven door een dieselmotor.

De categorie en euronorm van jouw wagen bepalen of je al dan niet in de lage-emissiezone (LEZ) mag rijden. De categorie van jouw vervoersmiddel staat vermeld op het inschrijvingsbewijs van je voertuig. De LEZ-regelgeving geldt enkel voor voertuigen met de categorieën M, N, en T. Daarnaast wordt er gekeken naar de Euronorm op je inschrijvingsbewijs. Hoe hoger de euronorm, hoe milieuvriendelijker je wagen is. Op deze website van het Departement Omgeving kan je een overzicht vinden welke euronormen wel binnen de LEZ mogen rijden. Wanneer er geen euronorm vermeld staat, geldt de datum van de eerste inschrijving. In dit overzicht kan je een lijst vinden met de onderverdeling van inschrijving en bijhorende euronorm.

Hoe herken je nu een lage-emissiezone? Namelijk aan de hand van de bijbehorende verkeersborden. Hieronder kan je de verkeersborden vinden voor de aankondiging van de start en het einde van de lage-emissiezone. 

De gemeenten bepalen zelf wanneer en hoe ze deze LEZ-regel toepassen, waardoor elk Gewest niet dezelfde LEZ-regelgeving bevat. Controleer best even de LEZ-regelgeving van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest als je met de auto naar Brussel wilt gaan.

 

Heb jij ook geen idee meer waar je wel en niet met je auto mag rijden? Hieronder wordt opgesomd welke steden in België en Europa een lage-emissiezone hebben. Lees hieronder welke steden een LEZ-regelgeving toepassen en vergis je niet meer.

 

Antwerpen: binnen de Antwerpse ring is de zone gevestigd van lage emissie.

Brussels Hoofdstedelijk Gewest: vanaf 1 januari 2018 van kracht gegaan.

Gent & Mechelen: begin van 2020.

Nederland: in Amsterdam, Arnhem, Rotterdam en Utrecht is de lage-emissie zone al ingevoerd. In 2020 staan de steden Den Haag, Maastricht en Leiden nog op de planning. 

Frankrijk: departement Isère, Lille, Lyon, Rennes, Straatsburg, Toulouse en Parijs binnenstad

Italië: Italië telt zo’n 200 milieuzones. De meest bekende zijn in Rome, Arezzo, Bologna, Bolzano, Bressanone, Florence, Milaan, Palermo, Pisa, Turijn, Lucca en Verona.

Duitsland: in zo’n 80 dorpen is een milieusticker verplicht. De milieu zones bevinden zich in onder andere Berlijn, Bonn, Bremen, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hannover, Heidelberg, Karlsruhe, Keulen, Krefeld, Leipzig, Maagdenburg, Mainz, Mannheim, Monchengladbach, Munchen, Munster, Neuss, Neu-Ulm, Oberhausen, Osnabrück, Stuttgart, Wiesbaden en Wuppertal.

Voor toegang in Duitsland kleef je een Umweltplakette of een Feinstaubplakette.

Spanje: In Spanje wordt de zone beschreven als ‘Area de prioridad residencial’. Je mag enkel de zone betreden als je houders bent van een vergunningssticker. In Madrid en Palma geldt de norm continu. Barcelona daarentegen, gebruikt periodieke maatregelen in tijden van extreme vervuiling.

Denenmarken: ook in Denenmarken zijn er verschillende lage-emissiezones. In Denenmarken heb je een Ecosticker nodig als je wagen niet voldoet aan hun normen. 

Groot-Brittannië: In Groot-Brittannië zijn er bepaalde steden met een lage-emissiezone. In Londen geldt een LEZ maar ook een Ultralage-emissiezone voor het gebied Groot-Londen.

Kijk voor vertrek telkens de site van het land in kwestie na om boetes te voorkomen. Elke land en elke stad heeft zijn eigen regelgeving en dus ook eigen boetes. Controleer zeker of jouw wagen het bepaalde land of stad in mag. En controleer of je een bepaalde milieusticker nodig hebt.